Hopp til innholdet

Nytt og lekkert fra VM 2021

VM 2021 er over og vi har sett 38 nasjonale mestere i Barista Championship, 31 i Brewers Cup og 27 nasjonal mestere i Cup Tasters. Dette er noe mindre enn vanlig på grunn av Corona. Det har vært mange overveldende prestasjoner, og det er utrolig hvor mye kunnskap og innovasjon vi har vært vitne til. Slik deltagerne i et langrenns VM finsliper trening og utsyr, så søker også våre deltagere å utvikle seg på alle måter. Det spennende er at innovasjon som skjer på elitenivå etter hvert sildrer ned gjennom divisjonene helt ned til amatøren.

World Barista Championship

Utover eksellent kaffe kunnskap har mange hatt historier og melinger å sende. Vi har hørt om familiegårder som har gått under som følge av lave kaffepriser, og om klimaendringer som dramatisk har redusert avlingene. Det som kanskje sitter igjen mest er temaer som handler om hospitalitet, vennlighet og mental helse. Vi har hørt deltagere fortelle om klinisk depresjon, og én ville gi verden en klem. Mange ble nok svært rørt når Andrea Allen fra USA illustrerte verdien av å ta på og være nære hverandre ved å vaske dommernes hender i et vaskevannsfat. Denne gesten og hennes ellers utmerkede demonstrasjon av kaffe kunnskap sikret henne 2. plassen i World Barista Championship.

 • Kaffe:
  • Som vanlig har det vært mye Geisha, men også til helt nye eller sjeldne arter. Vi har lært om Sidra, Eugenioides, Starmaja, Yeminia, Java og Liberica. Som en relativt ny trend har vi også sett mange som har bruk blandinger med to forskjellige kaffer. Klassiske vasket eller bærtørket kaffe har vært sjelden. Nesten alle har hatt en eller annen versjon av anaerobisk fermentering. Deltagerne har også ofte instruert dommerne til å vente med å smake espressoen til etter at temperaturen har sunket.
 • Melk:
  • Tradisjonelt har melke drikken vært en versjon av Cappuccino med spesifikke milliliter krav, men etter at melkemengden har blitt valgfri serverer nå alle deltagerne mindre melke drikker. Det som har endret seg mest er selve melken. Vi har sett det tidligere, men i år brukte nærmest alle fryse destillert melk som gir mindre vann, konsentrert fett, proteiner og melkesukker.
 • Kvern:
  • Siden Mahlkönig ble sponsor har vi sett mye av deres EK43 kvern. Nesten alle deltagerne singel kvernet med EK43, men noen brukte timer dosering med Mahlkönig E65S.
 • Barista verktøy:
 • Signaturdrikk:
  • Utstyr og ingredienser til signatur drikker utvikler seg hele tiden. Deltagerne har latt seg inspirere av produkter som kombucha og kimchi, derfor så vi mye fermenterte frukt konsentrat i år. Vi fikk også se klaret smør, eggehvite, salt, destillert humle, og kull filtrert espresso på ingrediens listen. Sifon og cocktail shakeren var som vanlig godt representert, men de moderne homogeniserings maskinene imponerte.

World Brewers Cup Championship

I denne konkurranse grenen er det ingen melke drikk eller signatur drikk. Her handler alt om den ene kaffekoppen til hver av de tre dommerne. Fremragende teknisk manuelt bryggede kaffekopper og korrekt treffende smaks og aroma beskrivelser er alfa og omega.

 • Kaffe:
  • Av alle konkurranse grenene er det her at valg av kaffe betyr aller mest. Som i barista konkurransen ser vi mye Geisha, men nye og sjeldne varianter og arter er på frammarsj. For å gi mer kompleksitet i koppen brukte flere av finalistene blandinger av to forskjellige kaffer. Det var lite klassisk foredling, men mye bruk av variasjoner av anaerobisk fermentering.
 • Kvern:
  • Det er kvern tilgjengelig på scenen, men for å ha fullstendig kontroll kvernet alle deltagerne kaffen på bakrommet, og tok den med i lufttette små singel dose glass.
 • Brygge utstyr:
  • Det var ikke like mange rene V60 som før, men det var mange varianter som f.eks. Origami dripper i både keramikk og plast. Fullkontakt bryggere var også representert ved Clever, og Hario SWITCH. Den nye trenden var at mange benyttet vann distributører slik som Mello Drip og Gaby Dripmaster B. . Lenkene er ikke oppfordring til kjøp fra konkrete forhandlere, kun til illustrasjon.