Hopp til innholdet

Historisk seier i barista VM!

Etter 17 år med bare mannlige verdensmestere ble Agnieszka Rojewska fra Polen historisk da hun ble den 18. verdensmesteren i World Barista Championchip  i Amsterdam 23. Juni 2018. Tema for hennes presentasjon var hvordan hun vil introdusere hennes gjester for spesialkaffe de første 3 gangene de besøker hennes kaffebar. Den første drikken var en melkedrikk – drikken som de fleste begynner med når de starter på sin “kaffereise”. Hun “bombarderte” ikke gjesten med all mulig informasjon om prosessering og terroir, men ga bare enkel informasjon om at kaffen kom fra Etiopia. Som drikk nummer 2 serverte hun signaturdrikken og til slutt den mest “krevende” drikken som er espresso – hennes favoritt. Gjennom de 3 besøkene og drikkene ga hun suksessivt og mer informasjon og beskrivelse av kaffen. Presentasjonen hennes var enkel og med relativt få elementer, og for å vinne har sikkert smaksbeskrivelsene vært ekstraordinært treffsikkere.

Se hennes presentasjon HER!

Årets trender
Espressomaskinene fra Victoria Arduino/Nuova Simonelli er de samme maskinene som Foodtech sponser oss med i NM. Som i fjor valgte også de fleste i år å benytte seg av Mahlköenig EK 43 selv om dette tar lengre tid enn å bruke “vanlig” espressokvern. I VM benyttes 20 gram VST filter, men doseringen varierte fra 18 gram til 23 gram. Forholdet mellom inn/ut varierte også mye. Noen kjørte 22/36 og andre 20/50! Trenden fra tidligere år med fokus på vitenskapelige forklaringer om avanserte fermenteringer og prosesser var enda mer fremtredende i år. Avanserte metoder for å produsere ingredienser til signaturdrikker var vanlig. Det helt nye i år var hvor mye arbeid mange av deltagerne hadde gjort for å endre melkedrikken. Her var det folk som hadde fryst, destillert og på andre måter hadde gjort melken søtere og/eller mer kremet.

Finalistene i VM 2018 Finalister VM 2018: Hellas, Canada, New Zealand, Sveits, Poland og Nedreland.

Se alle presentasjonene HER!

Viktig å ha i tankene
Presentasjonene i VM er langt fra det som skjer i den lokale kaffebaren, men VM er stedet for innovasjon og nytenkning. Eksempler på innovasjon som første gang ble vist i VM er f.eks. nybrendt kaffe, lysbrendt kaffe, singel origion, espresso uten sukker, cappuccino uten hardt skum, Grind on Demand, automatisk dossering, EK 43, bruk av vekter, og push tamper. Alt dette er innovasjoner og nytenkning som første gang ble vist i VM, men som nå har blitt “standard” i kaffebarer i hele verden.

Tore Øverleir
Norsk mester for 2018 er Tore Øverleir fra Sellanraa i Trondheim. Tore skriver: “Da er VM over for min denne gangen. Det gikk ikke helt som jeg hadde tenkt og jeg tar med meg en miks av erfaringer. Jeg har fått mye hjelp og må takke mange for oppbakking. Idar har vært coachen min. Han har laget deler av presentasjon, vært der på øvingene og gjort en stor jobb. I tillegg har Pala gjort en sykt bra jobb med brenning av kaffe. Den smakte utrolig godt både i Trondheim og Amsterdam.” Tore ble nummer 25 av 57 deltagere.

Tore Øverleir VM 2018