Verdens første Kaffebrenneriet er 20 år

Verdens første Kaffebreneriet 1
(Foto: John Arild Stubberud)

Onsdag 30. November 1994 åpnet Kaffebrenneriet a/s i Theresesgate nr 35 b på Bislett i Oslo. Et Parfymeri med rosa interiør på et hjørne fikk plutselig okergule vegger, barkrakker i åpne vindusflater og grønne markiser.  Fra halv åtte om morgenen kunne forbipasserende til fots eller på trikken se kaffedrikkende og nyvåkne, avislesende, urbane oslobeboere stå i kø ut gjennom døra og sette en ny trend. Kaffemenyen var annerledes: 1980-tallets kafeer med ‘c’ var plutselig passé, og nå drakk man både norsk traktekaffe og espressobaserte drikker to go  -eller man satte seg ned på én av de ni barkrakkene og betraktet kundene komme og gå på en ny arena: Kaffebaren. Jovisst, Rooster Kaffebar åpnet på Oslo S bare en kort uke før Kaffebrenneriet, men sistnevnte var kommet for å forandre og forme nordmenns nye kaffevaner. Idag er Hovedstaden og landets øvrige byer pepret med kaffebarer som har lært mye av pionéerne i Theresesgate.

Parfymeriet som ble Kaffebrenneriet (foto Kaffebreneriet)
Parfymeriet som ble Kaffebrenneriet (foto Kaffebreneriet
Gründerne hadde inspirasjon fra vestkysten av Statene: ikke fra Starbucks (som de fleste begynte å høre om på den tiden), men fra Peets og andre  ‘artisan coffee shops‘. Salg av kaffebønner både for norsk tradisjonell smak og et par ganske mørke espressobrenninger for de som ville ha knallsterk filterkaffe: en generasjon kaffedrikkere er fostret opp på ‘Royal Malabar’ og ‘Colombia Suprimo’ fra kaffebrenneriet! Men det geniale var nettopp ‘Dagens Kaffe’:

Hver dag to forskjellige filterbrygg. Neste dag to nye  Oslobeboere oppdaget smått om senn smaken fra hele portfolioen av kaffebønner: Kenya og Sigarkaffe idag, Costa Rica og Fransk Kontinental imorgen. Lansering av en ‘Yolanda’ fra Bolivia på Torsdag, ny Etiopia neste uke. Kundene kjøper lett med seg en pose Java Mocca hjem og brygger selv. Snakk om opplysningstid!

Ordet ‘barista’ blir snakkis, og TV-serier som ‘Friends’ og ‘Ellen’ har høy føring på ‘latte’ i pappkrus. Man går gjerne med kaffe i ta-med-krus i Oslo.
Kaffebrenneriet ble raskt *KB’, og 17 Mai 1996 kom avdeling nr 2,   -måneder senere butikk nr 3. Og så vokste Kaffehuset videre.
Kaffebrenneriet var ikke amerikansk og ikke italiensk, men norskfødt. Man ser ekte, antikke norske kaffekjeler i kobber dekorere mange av butikkene, og det er en forkjærlighet for norske farger og former  -og helårs uteserveringer  -dét er norsk , dét!
Det ble etterhvert en baristascene i Norge, og i 1998 ble det første Norgesmesterskapet i Kaffelaging arrangert på Sjølyst: Kaffebrenneriet var med med mange deltagere! To år etter ble det første World Barista Championship arrangert i Monte Carlo, med norgesmesterskapet som modell  -og Norge vant med Kaffas egen Robert Thoresen. Fire år siden tok Tim Wendelboe en ny VM-tittel.
Nevnes må også Kaffebrenneriets engasjement i Cup of Excellence:  godt over 100 forskjellige ‘lots’ med råkaffe har KB kjøpt over CoE-auksjonen.  Få andre kaffehus i verden kan vise til dette, samt å tilby opptil åtte – ni forskjellige høyt premierte kaffer med CoE-klistremerket til enhver tid i tretti butikker.
De som frekventerer kaffebrenneriet er bortskjemt ned i beksomstøvla over å kunne drikke så flott kaffe som ‘dagens’ !
De siste årene har Kaffebrenneriet deltatt sterkt i Norgesmesterskapene i Kaffe igjen, og gjort det ganske godt  -med deltagelser i flere Verdensmesterskap. Dette er vi i SCAE Norge veldig glade for, og benytter anledningen til å ønske KB tjue nye år i dyp beundring for dét dere har oppnådd og dét vi kan vente oss 🙂
(Av John Arild Stubberud)

 

Kaffebrenneriet Torshov KB 10 (4)
(Foto: John Arild Stubberud)

 

 

Hovedsponsor i farger