Veien til VM

Regjerende norgesmester i Classic Barista er Alexander Hansen fra JAVA, Oslo. I denne artikkelen deler han tanker omkring sin vei til VM 2015.

Lang vei.
Veien til et verdensmesterskap i Classic Barista er lang. For meg begynte alt i 2012. Jeg hadde startet å jobbe for Stockfleths da jeg begynte å tenke: hva er kaffe? hvorfor så stor forskjell? Aldri hadde det falt meg at kaffe og tilberedelsen av kaffe kunne utgjøre så stor forskjell i smak og konsistens. Men, det gjorde det altså.

Enestående service
2012 En god barista er ikke nødvendigvis den som kan lage den beste kaffe. En god barista er først og fremst et individ som er renslig, serverer god kaffe og gir kunden en enestående service”. Dette ble jeg fortalt for 4 år siden, og mener i dag at dette er den grunnleggende hemmeligheten bak yrket.

Skuffende 14. plass.
2012 ble mitt første konkurranse-år. Videre fra kvalifiserende runde, til NM i baristakunst. Jeg nådde en, den gang da, skuffende 14 plass. Og mot alle odds, en respektabel 3 plass i cupping. Den læringen jeg fikk under NM har vist seg å være uvurderlig.Min jakt på perfeksjon, kunnskap og konkurranse hadde bare så vidt begynt. Siden da har jeg møtt mange kunnskapsrike, erfarne inspirasjonskilder. Alle har på sin måte bidratt til å skape den baristaen jeg er i dag

Stor forskjell.
I 2013 ble jeg norgesmester i Coffee Brewers Cup.. Forskjellen mellom et NM og et VM var og er utrolig stor. Uansett hvor mange timer jeg brukte på forberedelser, var det lite som kunne forberede meg på størrelsen og stressnivået

Hardt arbeid.
Hvordan jeg kom meg til en 11 plass i VM 2015 handler ikke om noen hemmelig oppskrift, men hardt arbeid over lang tid, og et kontinuerlig søk etter forbedring. Jeg har lyttet til tilbakemeldinger, gjort egne valg, brukt uendelig mange timer på forberedelser, søkt kunnskap og impulser fra andre samtidig som jeg har tilført noe eget til enhver presentasjon. Hva er veien videre? VM finale 2016 er målet.

foto: Daniel Johannesen
Alexander Hansen (Bilde: Daniel Johannesen)

 

Foodtech logo Interiør & Storkjøkken_CMYK