Slik var det i VM!

Ivica (Itchy) Cvetanovski fra Torungen Kaffe i Arendal var Norges representant under VM Coffee Roaster Cup 2014.

Når jeg ser tilbake på VM Coffe Roaster Cup 2014 så var rearrangementet fylt med høy energi, moro og læring. Konkurransen minet oss på det faktum at en kaffebønne kan brennes på ufattelige mange måter og til smaksprofiler alt etter ønske. Kaffebrenning streker seg lang lengere enn det at det «svarte gullet» inneholder koffein som mange må ha for å komme i gang om morgenen.

Gratulerer til Taiwan (1. plass), Korea (2. plass) og Sverige (3. plass). I følge dommerne skal de andre plasseringene offentligjøres til «rett tid». Vi har imidlertid fått lov til å fortelle om våre egne resultater og tilbakemeldinger.

Dommerne evaluerer deltagerne i 3 kategorier:
1) Grønne bønner.
2) Brenneprofil.
3) Smak.

I «Grønne bønner» fikk jeg 21 poeng. I «Brenneprofil» fikk jeg 16 poeng og i «Smak» fikk jeg 75,60 poeng. Til sammen ble det 112,60 poeng.

 

Grønne bønner:
I følge dommeren hadde jeg sortert vekk for mange kaffebønner (defekter). Det er tåpelig å gjøre noe som er unødvendig!

Brenneprofil:
Jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger på brenneprofilen, bortsett fra temperaturen på slutten av brenningen. Jeg hadde oppgitt at temperaturen for «dumping» skulle være 180°, noe som kan resultere i underutviklet og vegetabilsk smak på kaffen. Under selve brenningen valgte jeg og «dumpe» ved 189°, da fikk jeg 6 minuspoeng. 1 poeng for hver grad jeg avvek fra planen. Disse poengene var svært viktige og det er et mysterie hvordan jeg kunne gjøre denne feilen. Vanligvis avslutter jeg alltid brenningen rundt 190°.

Smak:
Resultatet av brenningen ble en kaffe som skåret 75.6 poeng.

Dommerne ga slike tilbakemeldinger som: “god”, “deilig”, “virkelig hyggelig”, “og den kan ha vært brendt noen sekunder mer”.

De grønne bønnene var ukjent (brenneri i England), og min kaffe hadde de forhåndsdefinerte smaker og beskrivelser.

Ivica Itchy Cvetanovski38383

Noen små poeng her og der er viktig for totalsummen. De 6 minuspoengene jeg fikk for brenneprofil var veldig bitre. Hvilken plassering jeg får med 112,60 poeng skal offentliggjøres til «rett tid». Da får vi resultatet fra blind cupping og får vite hvilke hemmelige kaffebønner vi har brent.

Coffe Roaster Cup handler mye om å bli kjent med hva baristar og kaffebryggere gjør. Baristar og kaffebrenneren burde samarbeide mer slik at de kan utnytte bønnenes fulle potensial. Et slikt samarbeid kommer selgeren og kunden til gode. Selv om mange kunder bare ønsker å vite hvilken kaffe som smaker best, er det også de som ønsker å forstå hvilke prosesser som ligger bak en god kopp kaffe.

Jeg er veldig fornøyd med egen prestasjon og tilbakemeldingene som jeg har fått. Jeg er veldig fornøyd med dommerne og at hele arrangementet var gjennomført med humør.

Takk:
Jeg vil også takke alle som har fulgt meg på dette eventyret. Familie, venner, andre kolleger Thore-Andre Thorsen Dag Lilleøygard, roasters/konkurrenter/trenere Rubens Gardelli Marco Cremona Eijiro Goto Björn Aarts Dmitrij Boroday Kaan Bergsen Joanna Alm, deler av 2014 norske Barista Team Odd Steinar Tøllefsen Tore Øverleir sponsorer #Cropster #GiesenCoffeeRoasters #ColorTrack #Toper #Sinar, arrangørene Måns Akne Andersson Chen Chia-chun Damon, dommerne og i særdeleshet orakler, om hvis du var eller ikke i Rimini: Øystein Veflingstad Storm Xaron Konstantin Lunde Simo Christidi Alexander Von Der Lippe Pia Von Der Lippe John Arild Stubberud Kari Janne. #itchy #coffee #wcrc #wcrc2014 #worldofcoffee #worldcoffeeevent #rimini #italy @scaenorway @torungenkaffe

 

Hovedsponsor