Moccamaster gjør det igjen!

 

CUPONE
Moccamaster CUP-ONE

Moccamaster kommer i ulike størrelser og farger. Nå har det kommet en versjon som er laget for å brygge en kopp om gangen. Storm Xaron Constantine er vår nasjonale koordinator. Han har testet CUP-ONE og skrevet denne artikkelen.

 

Vi har endelig fått hendene våre på en Moccamaster CupOne, den første enkoppsbryggeren som har godkjent og sertifisert tempertur under brygging av SCAE/SCAA og European Coffee Brewing Center (NKI). Dette lille visunderet kommer i flere fjonge farger og er så kompakt at den får plass på selv det minste reisekjøkken. Ja kaffeentusiaster kan saktens ta den med seg i håndbagasjen sammen med kaffekvernen og nybrent spesialkaffe. Reiser man med NSB er det dessuten ofte uttak til strøm under setet dersom reisen skulle frembringe lyst på en ferskrbygget kaffe. En grunn nok til å ta toget i seg selv.

 

Moccamaster kver.
Moccamaster kvern

Parametre:
Opprinnelsesland (kaffe)
Brenneprofil (kaffe)
Kverningsgrad (kaffe)
Vann

Temperatur har allerede blitt testet og godkjent av kilder vi velger å stole på, og TDS (total dissolved solids) har vi ekskludert ettersom sensoriske tester sier mer om hvordan kaffen faktisk blir opplevd i det daglige. Ratioen vann til kaffe har blitt holdt konstant for å kunne sammenligne resultatene bedre. Vi har brukt 6 gram kaffe til 300 gram vann, og alle kaffene har vært spesialkaffe (naturligvis). Filtrene som kom i esken har blitt brukt i alle testene.

Opprinnelsesland:
CupOne lager glimrende kaffe av bønner som dyrkes i Afrika, Amerika og India/Indonesia (østen). Se kverninggrader for utfyllende informasjon. Ingen brenneprofiler fra de forskjellige kaffebrenneriene utgorde en større forskjell enn det som kan forventes av forskjellige typer opprinnelsesland i noen av testbryggene.

Kverningsgrad:
CupOne burde på samme måte som håndbrygget kaffe, få tilpasset kverningsgraden til hver enkelt type spesialkaffe. Denne bryggeren ser ut til å utøve mest magi når kaffebønnene blir kvernet til flatbunnsfilter, hvilket vil si ett til to hakk grovere enn filter (på de fleste kverner). Afrikanske bønner kvernes som vanlig grovere enn bønner fra andre opprinnelsesland.

Vann:
De færreste tenker for mye over effekten vannet har på det endelige resultatet, og dette bør man begynne å tenke over med en gang om man ikke har gjort det før. Årsaken er enkel: Du har et produkt du ønsker å ekstrahere de mest interessante og nyanserte smaker av – og man håper egentlig brygget vil inneholde nok av disse til å frembringe spontan lykkefølelse. Du har ett eneste løsemiddel du kan ekstrahere disse stoffene med, og dette løsemiddelet heter vann. Vann er akkurat som alle andre kjemiske forbindelser, og reagerer forskjellig alt etter hvilken andre forbindelser det har oppløst i seg. En enkel analogi kan være alkohol, som også er et løsemiddel. Etterhvert som prosenten av alkohol øker, øker også den observerbare effekten på objekter, dyr og mennesker. Det samme gjelder vann, desto renere vannet er, desto mer vil det kunne trekke til seg av stoffer som ligger gjemt inne i kaffebønnene.

La oss for ordens skyld nevne at vann ikke legger hindringer for noen vannelskende stoffer i å bli ekstrahert, og skiller ikke mellom gode eller vonde smaker. Vann med litt innhold av ioner og salter kan derfor være av et gode for de fleste av kaffebønnene og brenneprofilene. En annen ting som kan være verdt å nevne er lipider, kjent som vannets motsetning. Lipider er hydrofobe (“hater vann”) og vil helst IKKE blande seg med H2O så lenge de kan forhindre det. Temperatur er imdilertid et fint smøremiddel, og med høy nok temperatur lar selv de mest overberviste lipder seg friste til å blande seg med vann av ulike slag. De vil vel å merke legge seg som et lag på toppen av det ferdige brygget hvor de skinner i regnbuens farger – disse kaller vi kaffeoljer. Når man bruker papirfiltre reduseres mengden kaffeolje i det ferdige brygget.

CupOne:

Dette er essensielt en kaffebrygger med alle Moccamaster sine attributter, i en mindre utgave og for personer som bare trenger en til to kopper om morgenen. Eller de som ønsker en enkel måte å teste hvordan det vannet virker med kaffen uten å koke hele litre på vannkoker selvfølgelig. CupOne brygger jevnt (som forventet), og står ikke tilbake for en god håndbrygget kaffe på noen måte – forutsatt riktig kverningsgrad for den aktuelle kaffe. Bryggetiden ligger på 3 min 30 sek med kaldt vann fra springen, og 5 minutter total dryppetid. Kopp istedet for kanne sørger også for, i likhet med Wilfa Svart Presisjon, at man ikke bruker en kanne med kaffeslam til å helle oppi vannbeholderen med. I tillegg vil koppene i keramikk kjøle ned den relativt lille mengden kaffe som kommer ut til drikketemperatur etter 5 minutter dryppetid. Moccamster oppgir 300 gram vann som den ideelle vannmengden, men vi har vel å merke klart å komme unna med 400 gram vann til 24 gram spesialkaffe uten at filterbeholderen renner over. 200 gram vann fungerer også fint (kverningsgrad justeres), men mindre enn det anbefales i utgangspunktet ikke.

10334462_507287706049781_7729240362658786993_n
Foto: Torungen Kaffe

Konklusjon:
Et glimrende design for de som skal ha fortreffelig kaffe brygget raskt og enkelt. Moccamaster har igjen posisjonert seg som kaffens kvalitetsbrygger, og trekker ut de mest forunderlige aromastoffene av alle sorter kaffe. Det er herved aldri vært enklere å få brygget seg én enkelt kopp kaffe med utsøkt fruktighet og nyanserte smaker.

Eneste motforestillignen vi kan oppdrive er at dersom man skal brygge kaffe til fest eller større samling, burde man vel å merke vurdere å skaffe seg en noe større Moccamaster.

NB! Årets julegave?

Hovedsponsor artikkel