Kaffemisjonær i Polen!

Audun Sørbotten
Audun Sørbotten & Audun Coffee

Audun Sørbotten har jobbet som brenner for Solberg & Hansen i 7 1/2 år, og har flyttet for kjærligheten til Bydgoszcz i Polen. Med seg til Polen har han tatt med seg sin pasjon for kaffe. Audun er nå i oppstartsfasen av sitt nye spesialkaffebrenneri, og SCAE Norge har fått gleden av å høre med Audun hvordan denne prosessen har gått. (av Storm Xaron Constantine)

Hvordan kom du til å jobbe med spesialkaffe?
Jeg hadde det bra som forsker på Sintef i Trondheim, men følte samtidig at interessen for kaffe ble stadig større. Jeg var muligens Dromedars beste kunde i noen år! En dag snublet jeg over et espressokurs holdt av Roy og Preben på Dromedar, og da var det ingen vei tilbake. Forskningspengene tok slutt uten at jeg prøvde å forlenge jobben, og jeg var samtidig så heldig at det ble ledig en stilling som kaffebrenner på Solberg&Hansen. Det var det tøffeste jobbintervjuet jeg har vært borti. De var nok skeptiske til motivasjonen min. Men jeg fikk jobben, og det var et perfekt sted å jobbe for meg.

Det er lov til å brygge vakkert!
Det er lov til å brygge vakkert!

Hva er det du elsker med spesialkaffe? 
Det jeg alltid satte høyest på Solberg&Hansen var å produsere noe som jeg visste inngikk i så mange positive sosiale situasjoner for folk. Kanskje en merkelig motivasjon. Men selvsagt er det fantastisk å smake så utrolig mye forskjellig kaffe fra hele verden. I så måte er lagerbeholdningen til Solberg&Hansen helt unik.

Har du valgt brennestil i forhold til egen preferanse eller for å tilpasse deg det polske markedet?
De lyse brenningene er helt og holdent tilpasset egen preferanse. Jeg prøvebrenner alle kaffene til ulike brenningsgrader, smaker, og velger den stilen jeg liker best selv.

Espressokaffe er noe mer komplisert. Jeg tilpasser meg markedet angående brenningsgrad; jeg brenner altså noe mørkere enn jeg gjorde i Norge. Men konseptet er single origin espresso, og det skal jeg forsøke å holde meg til.

Hva er konseptet til Audun Coffee?
Konseptet er å gjøre så mye som mulig det samme som jeg gjorde i Norge. Dermed eksporterer jeg en veldig sterk måte å jobbe med kaffe på til et nytt marked.

Har du en strategi på å lære opp/skape markedet for spesialkaffe? Nei, jeg har ennå ikke kommet så langt at jeg har noen annen strategi enn å bare kontakte de som allerede holder på med spesialkaffe. Først må jeg skaffe meg et kundegrunnlag. Senere kan jeg sikkert få mer overskudd til å misjonere for god kaffe. Dette var jo også litt av den ideologiske tanken bak å flytte til Polen.

Hvordan skiller det polske kaffemarkedet seg fra det norske?I Polen drikkes det nesten bare espresso. De kaféene som serverer filterkaffe brygger denne for hånd og gjør en skikkelig jobb, men det blir ingen volumer av slikt. Ikke sjelden tar det tjue minutter å få en kopp kaffe. Det er heller ikke noe marked for løsvektsalg av kaffe på kaffebarer. Dermed er det espresso som utgjør volumsalget. Men det er mange svært ivrige baristaer i Polen, så ting skjer hele tiden Og de store kjedene, f.eks. Starbucks og Costa, selger en del (espressobrent!) kaffe fra trakter. Det er litt humor når jeg kommer med min terminologi «normalbrent» om filterkaffe. Ikke mange er enige i det! Men jeg liker heller ikke betegnelsen «filter roast» om kaffe som like gjerne bør tilberedes i presskanne eller som kokekaffe.

Audun flyter over av begeistring!
Audun flyter over av begeistring!

Hvordan reagerer polakker på smaken av din filterkaffe og espressobrente kaffe?
Nå har jeg etterhvert servert lysbrent kaffe til svært mange, og de elsker det! Og tilbakemeldingene fra kaféene er at folk elsker det. De synes ikke at det er for syrlig, og det er fordi kaffene også har sødme. Espressokaffen min har jeg faktisk ennå ikke fått tilbakemelding på!

Har arbeidet på Solberg & Hansen påvirket din brennestil? Bakgrunnen min på Solberg&Hansen ER min brennestil. Men jeg er glad jeg jobbet der også de to siste årene. Da skjedde det nemlig mye, og jeg lærte at ting forandrer seg fort. En må følge med, for nå blir mange flinke til å brenne, og folk blir mer systematiske takket vært programvare som Cropster og måleapparater som VST refraktometer. Det begynner rett og slett å bli mye god kaffe der ute, og det er gode nyheter!

Hvilke råd har du til nordboere som måtte ønske å starte bedrift i utlandet? I Polen er det svært byråkratisk, de har flere regler enn de fleste. I tillegg brukes ikke engelsk av folk i administrasjonen. Jeg slet skikkelig med dette! Gjennombruddet for meg var å betale et firma for å gjennomføre hele prosjektet. De laget tegninger, skaffet alle tillatelser og hadde alle nødvendige kontakter. Det ble dyrt, men det var også den eneste løsningen. Jeg vet også at konkurransen innen kaffebransjen kan være noe ufin her, så det er viktig for meg å ikke gjøre noen formelle feil som jeg kan taes på.

 

Hovedsponsor artikkel