Et lite Norsk -, Nordisk-, og Verdensmesterskap tilbakeblikk

Når dere nå deltar i, hjelper til med, eller bare beundrer NM 2010 følger dere opp en solid Norsk Kaffemesterskap tradisjon.

Ideene til alle 5 kaffemesterskapen er unnfanget i Norge. Her ble de også videreutviklet fram til det de er i dag, bortsett fra senere tids små justeringer.

 

Det første NM

Inspirasjon til det første Barista mesterskapet ble henter fra verdensmesterskapet for kokker Bocuse D’or,. Det første NM ble  også arrangert på Norges Varemesse på Sjølyst i 1998, side om side med finalen i Kokke NM. Da med blant annet Ingrid Espelid Hovig, Arne Brimi, Trond Moi og Eivind Hellstrøm som meget, MEGET, forundrede tilskuere, for å nevne noen. Odd Ivar Solvold vant  Kokke NM og ble senere nummer 3 i VM i Lyon året etter.  Robert Thoresen ble den første norske Baristamester.

Nytt NM og Nordisk.

Året etter, i 1999 ,var vi igjen gjester hos Norges Varemesse på Sjølyst, og denne gang gikk Preben Oosterhof  til topps, tett fulgt av Robert Thoresen og med Morten Aarnæs på tredje. Senere samme år ble SCAE stiftet, med Norsk leder.

Samme år i 1999 ble også det første Nordiske Barista Mesterskap arrangert på Norsk Sjøfartsmuseum på Bygdøy. Med Norge som beste nasjon. Det mesterskapet ble drevet fram etter Norsk ide og med Norske krefter, men lever nå sitt eget liv.

Første VM.

I år 2000 dro det seg til for alvor: Robert Thoresen vant igjen og fikk æren av å representere Norge i det første VM i Monte Carlo. Hvor han vant klart…fulgt av Danmark og Island. Det skal vel også legges til at selv om den grunnleggende ideen og det fysiske kom fra SCAE etter norsk ide, var selve gjennomføringen heilnorsk hele veien igjennom, med Tone Liavaag som dommersjef og innpisker. Samme år ble det forsøkt med et VM i Cup Tasting. Det ble en fiasko, men gjenoppsto 3 år sener i en helt annen versjon….også denne pønsket ut her i landet og drevet videre under Norsk ledelse. 

Etter den tid:

Etter den tid har det vært topp plasseringer på rekke og rad både i Baristakunst og Cup Tasting, med Tim Wendelbo’s doble VM tittel som høydepunkt. Sammenlagt har Norge med unntak av de par siste årene vaket rundt plassene fra 3 til 5 i kampen om Beste Nasjon.

Nå er det på tide med topp plassringer igjen. Vi vet hva som skal til. Vi får gå tilbake til røttene og minne om at det i årene etter 2000 er kommer hele 4 Norske kokkeverdensmestere og alltid plasseringer på pallen. Det er nesten naturstridig men viser at det går an, selv om kampen om Kaffe Verdensmesterskapene nå er blitt betydelig hardere enn det de var i de første årene.{}