Kaffe og kulde

De som har levd noen kaffe år er nok klare over at kaffe og kulde kan ha to motsatte effekter. Blir det kaldt drikker vi gjerne mer varmdrikk, det er den gode nyheten.

Den dårlige nyheten er at kulde kan få en dramatisk effekt på råkaffe prisene.  Vi skal ikke så langt tilbake i tid før vi erfarte at råkaffe prisene ble mer enn tredoblet så å si over natten. Det kom et par netter med frost i Parana i Sør Brasil og kaffetrær og kulde er som kjent en dødelig kombinasjon for trærne. Et par dager senere var millioner av kaffetrær brune og for mange farmere var katastrofen et faktum. Resultatet ble blant annet at det ble tilnærmet slutt på kaffe produksjonen i Parana. Den ble flyttet til mer temperatur stabile områder som Sul de Minas og etter hvert også til Bahia.. Men den dag i dag kan dårlige værmeldinger fra Brazil i juli sende kaffeprisene et godt hopp oppover.

Nå er det ny nervøsitet i markedet. Denne gangen kommer kulden fra nord og siger fra USA nedover Sentralamerika. Det har ikke hendt før. Lave temperaturer kombinert med vind har allerede tatt knekken på trær i Mexico. Det er ikke snakk om store arealer, men det er nok til nervøsitet både der og i Guatemala og i El Salvador.

Det ville derfor være fint om aktivistene som frykter global oppvarming tok seg et par ukers pause nå.{}