NM i LATTEART 2011 INFO-KIT

INNLEDENDE RUNDE:

Deltagerne vil bli bedømt ut fra de nye 2011 dommerskjemaer. Visuelt og teknisk – ikke sensoriske.

Det vil si at vi i stor grad forholder oss til det nye reglemange, men her kommer noe sideinformasjon på det som vil bli annerledes.

Kopper:

Har forstått det slik at det er vanskelig å finne de helt riktige koppen ut fra det nye reglemanget og siden vi ikke stiller med kopper, så blir det slik;

–        Latte koppen skal være 90 mm i overflate. WBC sier også: TULIP SHAPE 220-250 ml. ACF cup. Her kan vi slinger litt, så lenge alle har lik stor overflate å tegne på.

–        Espresso-Macchiato koppen skal være 60 mm i overflate. WBC sier også: TULIP SHAPE 80-90 ml. ACF cup. Her kan vi også slinger litt på dette så lenge alle stiller med lik stor overflate.

–        Designer koppen i innledende runde kan være hvilken størrelse eller form man ville.

Kaffe:

Som deltager tar man også med egen kaffe. Man blir ikke dømt på smak. Så ta med en kaffe man føler seg trygg på, kjenner godt og jobber godt med når man skal lage sin latte art.

Fotograf:

Vi stiller ikke med fotograf. Dette fotografiet må fortsatt være med som en del av presentasjonen til hver servering i innledende runde, så det må man fikse på egenhånd selv, slik som tidligere.

 

FINALE RUNDE:

Da et NM er et noe mindre arrangement med færre deltagere en et VM, har vi besluttet at det blir noe vanskelig å gjennomføre en lik finale i vårt nasjonale mesterskap. Men vi ønsker å gi noe som vil bli en forsmak på hva som venter i VM.

NM-finalen vil bestå av de tre beste fra innledende runde.

Fenomenet ”Odd Cup” og ”The weel of art” skal inkluderes også i den norske finalen.

FINALENS GANG:

Deltagerne skal servere 3 latte-arter. Alle deltagere på samme tid, samme tegninger, samme kopper.

  1. Latte-Macchiato: Vi snurrer ”the weel of art”. Deltagerne får 5 min forberedelses tid.  De skal alle servere  samme latte art og i like kopper. Konkurransetid på 3 min. Så skal alle tre deltagere servere  innen konkurransetiden (3 min) er over. Det skal kun serveres en kopp.
  2. Latte: En gang til. Vi snurrer ”the weel of art”. Deltagerne får 5 min forberedelses tid.  De skal alle servere samme latte art og i like kopper. Konkurransetid på 3 min. Så skal alle tre deltagere servere innen konkurransetiden (3 min) er over. Det skal kun serveres en kopp.
  3. ”Odd Cup”: Denne gangen får vi overraskelsen ”odd cup”. Deltagerne skal tegne i en bestemt formet kopp som gis av dommerne. Her får man selv bestemme latte art kreasjonen selv. Tiden blir den samme. Deltagerne får 5 min forberedelses tid. Konkurransetid på 3 min. Så skal alle tre deltagere servere innen konkurransetiden (3 min) er over. Det skal kun serveres en kopp.

 

Straff for overtid:

Overtid straffes med 1 poeng pr sekund hver gang man går over på en av serveringene.

Kaffe:

Deltagerne stiller også her med egen kaffe. Det vil bli 10 minutter forberedelse til å stille kvera for alle før konkurransen starter.

Kopper:

Til alle serveringer i finalen stille vi med kopper som alle skal bruke. 6 stk latte-macchiato kopper, 6 stykk latte kopper og 6 stk ”odd cup”. Dette er det alle får til hele konkurransen. Til latte og  latte-macchiato vil vi forholde oss til reglene for koppestørrelse slik som i innledende runde. Koppen ”odd cup” forblir hemmelig på alle måter frem til selve konkurransen og avsløres rett før forberedelses tiden på siste servering i finale.

Dommerne:

I denne finale runden bedømmer vi kun på visuelt. Det blir 2 eller 3 dommere , egne tidtakere (en per stasjon), pluss  1 hoveddommer. Alle deltagere konkurrerer og serverer på samme tid. Det blir et dommer bord som alle serverer på (deltager 1,2 og 3 får hvert sitt serveringssted på dommerbordet.)

Poeng: hver kopp kan oppnå max 15 poeng. Totalt pr deltager 45 p på alle tre koppene. Dvs at hver kopp dømmes på tre grunnlag. Kontrast mellom ingrediensene (0-15p) . Størrelse, harmoni og posisjon i koppen (0-15p). Oppnåelsen ut fra vanskelighetsgraden (0-15p)

Skulle det oppstå lik poengsum på toppen, blir det arrangert ”knockout runder”. Ny runde i ”odd cup” med ny tegning. Helt til vinneren er avdekket.

Vi har lagd egne dommerskjema for den norske finalen. Dette skjema vil ligge på SCAE’s nettsider.

Vinner:

Vinneren lanseres foran publikum så fort poengene er telt opp, umiddelbart etter konkurransen.{}