Ny organisasjon for kaffeverdensmesterskapene

Siden en sped start  (i Norge faktisk) i 1997, og med påfølgende Barista og Cuptasting verdensmesterskap i Monte Carlo i 2000…også med tung Norsk innsats har dette med kaffemesterskap virkelig ballet på seg.


Det er nå verdensmesterskap i følgende grener: Klassisk Barista Kunst, Latte Art, Coffee in Good spirits, Cup tasting og Cezve/Ibrik.  5 totalt, mens 2 nye er under utvikling, ett for kaffebrennere og ett for ulike former for filterkaffe, ikke ulikt NM for Svart Kaffe.  For det siste lages det et prøve VM i Maastricht i sommer, mens prøve VM for brennere kommer året etter, sannsynligvis i Wien.  I 2011 vil det samlet delta godt over 200 nasjonale mestere som representer snart 70 land delta i VM i Bogota og Maastricht.

 

Alt dette ble drevet på frivillig basis og det må være liten tvil om at mesterskapene har pådratt seg betydelige voksesmerter under marsjen. Det hele ble for stort, internasjonalt, omfattende, språklig, juridisk og ikke minst økonomisk krevende til at det kunne fortsette basert på ren frivillighet.  WBC World Barista Championship ble startet av SCAE og etter et par år ble SCAA også med på eiersiden. Alle de øvrige mesterskapene ble funnet opp og iverksatt fra Norge og var eiet 100% av SCAE.

Fra januar i år er alt slått sammen i en organisasjon World Coffee Events som eies 50% hver av SCAE og SCAA.  WCE er etablert i Irland, har 2 ansatte og leier inn andre på prosjektbasis. WCE hadde sitt første store møte in Dublin 17 og 18 Januar i år. Der møttes ca 50 frivillige fra  ca 20 land (inkl. Norge) for å etablere regler, og å fastlegge retningslinjer for kommende mesterskap rundt om i verden. Nasjonale mesterskap drives fremdeles på frivillig basis av SCAE medlemmer (i Europa) ved hjelp på av sponsorstøtte.

De som vi vite mer kan gå til web siden www.worldcoffeeevents.org . Den er nyetablert og er underoppbygging, men det meste , som regler og dommerskjemaer, finnes allerede der. Facebook sider kommer senere.  Vil du vite mer ta kontakt med alfkramer@remarc.no{}