SCAE Norge lanserer ny konkurransegren i NM 2011!!

BLACK COFFEE FREESTYLE

Hvorfor?
Svart kaffe og bryggemetoder har de siste årene vært en sterk og fremtredende trend. Vi tror den samlede kompetansen på området blant baristi i Norge er stor. Vi ønsker å gi baristi en anledning til å presentere sin kunnskap om kaffe, metode, teknikk og finesse inn i en konkurranseform. Samtidig gis brenneriene en mulighet til presentere sine kaffer og sine metoder ved å være leverandør av konkurransekaffen.

Skrivet du leser nå er første introduksjon av den nye konkurransegrenen. Påmelding til konkurransen gjøres per mail til arrangørene på et senere tidspunkt. Leser du videre vil du lære med om den nye konkurransen

Hvordan?
Det vil kun være 15 plasser i konkurransen. De 15 heldige deltagerne møtes til konkurranse i Ulsteinvik fredag 1 april 2011. De beste går videre til finalen lørdag 2 april.

Det er laget et enkelt regelverk og et eget dommerskjema for konkurransen. Begge legges ut på nettsiden vår som nedlastbare filer. Dermed får deltagerne mulighet til å sette seg godt inn i regelverket og samtidig se hva dommerne vil se etter.

Beskrivelse av konkurransen;

KAFFEN:
Et begrenset antall konkurransekaffer fra norske brenneriet gjøres tilgjengelige for deltagerne. Deltagerne velger selv hvilken kaffe de vil bruke. Deltagerne kontakter brenneriene selv og får oversendt kaffeprøver. Innen en gitt dato skal arrangør ha tilbakemelding om hvilken kaffe hver enkelt deltager har bestemt seg for. Den valgte kaffen skal også brukes i konkurransen i Ulsteinvik – DET ER IKKE ROM FOR Å ENDRE KAFFE ETTER REGISTRERING HOS ARRANGØR!

BRYGGEMETODE:
Deltager står helt fritt til å velge bryggemetode, så lenge bryggemetoden er praktisk gjennomførbar i Ulsteinvik. Deltagere må skaffe tilveie ALT de trenger for brygging og servering. (Se liste over hva som er tilgjengelig i konkurranseområdet) Gjør hva du vil, server hva du vil, varm eller kald, men det skal bare være en deilig kopp kaffe..
Deltaker bedømmes teknisk på tid, renhet, metode, ryddighet, presisjon, teknikk. Sensorisk: smak, kunnskap, presentasjon, finesse, kreativitet.

TILSETTNINGER:
Det skal IKKE VÆRE NOEN TILSETTNINGER I KAFFEN! Hele formålet med konkurransen er å finne den barisaen som klarer og ”knekke smakskoden” på konkurransekaffene og trylle frem det beste brygget. Ikke noe skal tilsettes, kun servere brygget kaffe.

TID:
Konkurranse og forberedelsestid er 6 minutter. Deltagerne får lov til å sette frem tingene de skal bruke, men ingen forberedelse utover det. Klokken begynner på deltagerens signal.

DOMMERE:
Det vil være to smaksdommere som skal bli servert hver sin drikk. I tillegg vil det være en teknisk dommer som vurderer forberedelse, tilberedning, brygging og servering, men ikke smak.

DOMMERSKJEMA:
Dommerskjema er laget spesielt for denne konkurransen. Det er mulig å få 100 poeng. Størst vektlegges smak, både hva som sies om smaken og hva man faktisk smaker. I tillegg dommerens samlete inntrykk av presentasjonen.

KONKURRANSEOMRÅDET;
Vi benytter oss av konkurranseområdet til Klassisk Baristakunst. Dermed vil alle stasjonene være utstyr med espressomaskin og espressokvern. Det vil også være et tilberedningsbord og et eget serveringsbord hvor dommere sitter. Deltagere kan bruke dommerbordet for tilberedning om de ønsker det. Det vil være en løsvektkvern tilgjengelig i konkurranseområdet, samt et dobbelt strømstikk (230v/1fas/16amp)

Poengsummer og plassering blir presentert etter hver deltager, dermed vil vinneren bli kåret umiddelbart etter siste deltager.

Black Coffee Freestyle tar tak i vår kjære svarte kaffe og utfordrer deltagerne til å gjøre den beste mulige bryggingen. Ikke noe jåleri, ikke noen tilsetninger, brygget på presskanne eller siphon – deltagerne bestemmer. Vi vet at kunnskapene rundt gode bryggemetoder er stort i Norge, og nå skal vi inn på arenaen og utfordre hverandre – hvem brygger den beste kaffekoppen i landet?{}